Informatie

Wat is een leerstoornis? (K tot 3)

Wat is een leerstoornis? (K tot 3)


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Wat is een leerstoornis?

Als uw kind slim en nieuwsgierig naar de wereld lijkt, maar een merkbaar probleem heeft met spraak, lezen of rekenen, kan hij een leerstoornis hebben. Leerstoornissen omvatten een spectrum van stoornissen die van invloed zijn op de manier waarop de hersenen informatie verwerken en het moeilijk maken om bepaalde concepten te begrijpen. Ze kunnen mild of ernstig zijn.

Kinderen met leermoeilijkheden hebben gewoonlijk een normale of boven normale intelligentie, maar worstelen met bepaalde vormen van leren. Het is misschien gemakkelijk om afzonderlijke letters te herkennen, maar het kan verwarrend zijn om ze samen te voegen om ze te lezen. Schoenen binden of de stukjes van een puzzel in elkaar passen kan verwarrend zijn, of eenvoudige wiskunde onoverkomelijk.

Omdat kinderen met leermoeilijkheden het zo moeilijk hebben om bepaalde taken onder de knie te krijgen, zijn ze vaak gefrustreerd, boos of depressief en hebben ze misschien een slecht beeld van zichzelf. Kinderen met leermoeilijkheden weten misschien precies wat ze willen bereiken, wat ze willen zeggen, schrijven of doen, maar kunnen geen eenvoudig pad vinden om het te doen.

Wat veroorzaakt leerstoornissen?

De meeste experts zijn van mening dat leerstoornissen het resultaat zijn van subtiele neurologische problemen die van invloed zijn op de manier waarop de hersenen informatie ontvangen, interpreteren en verzenden. Wetenschappers begrijpen de oorzaak niet duidelijk, maar velen denken dat ze verband houden met kleine afwijkingen in de manier waarop de hersenen zich ontwikkelen. Ze lijken in families te werken, wat duidt op een genetische link. Ze kunnen ook het gevolg zijn van alcohol- of drugsmisbruik van een moeder tijdens de zwangerschap of ernstige problemen tijdens de bevalling en bevalling.

Hoe vaak komen leerstoornissen voor?

Het is moeilijk precies te zeggen, omdat het diagnosticeren van leerstoornissen zeer controversieel is. Veel experts zeggen dat het probleem te veel is gediagnosticeerd en dat alleen in extreme gevallen een formele diagnose moet worden gesteld. Ze beweren dat geen enkel brein perfect functioneert, dat kinderen in verschillende snelheden leren en dat veel problemen na verloop van tijd vanzelf oplossen. Anderen zijn echter van mening dat zelfs subtiele leerproblemen het waard zijn om op jonge leeftijd te melden, zodat het kind speciale hulp kan krijgen. De National Institutes of Health schat dat 2,7 miljoen schoolgaande kinderen - ongeveer 6 procent van alle schoolgaande kinderen - een leerstoornis hebben. Een kind kan één soort handicap hebben of een combinatie van meerdere. Omdat het diagnosticeren van een leerstoornis lastig is, moet u, als u zich zorgen maakt over uw eigen kind, verschillende meningen inwinnen voordat u actie onderneemt.

Wat zijn de meest voorkomende leerstoornissen en hoe herkent u ze?

Leerstoornissen worden gewoonlijk gegroepeerd in drie categorieën: spraak- of taalstoornissen; problemen met vaardigheden zoals lezen, schrijven en rekenen; en een reeks stoornissen die niet in een van deze categorieën passen, zoals problemen met coördinatie, motorische vaardigheden of geheugen.

Soms heeft een kind duidelijk één soort handicap, zoals dyslexie of dyscalculie - stoornissen die respectievelijk de lees- en rekenvaardigheid aantasten. Maar het komt ook vaak voor dat kinderen aan een combinatie van verschillende aandoeningen lijden.

Het komt vrij vaak voor dat kinderen met leermoeilijkheden moeite hebben om aanwijzingen op te volgen, stil te blijven en zich aan specifieke taken te houden. Ze kunnen ook fysiek onhandig zijn, geneigd zijn om te struikelen of tegen dingen aan te botsen.

Veel mensen verwarren aandachtstekortstoornissen met leerstoornissen. Maar aandachtsstoornissen, gekenmerkt door gemakkelijk afgeleid en onrustig zijn, zijn geen leerstoornissen. Ze vormen een apart probleem, ook gekoppeld aan subtiele afwijkingen in de hersenen. Er is echter enige overlap tussen de twee. Naar schatting 25 tot 35 procent van de kinderen met leerstoornissen heeft ook aandachtstekortstoornissen.

Hoe en wanneer worden de meeste kinderen met leerproblemen gediagnosticeerd?

Leerstoornissen worden vaak opgemerkt in de eerste jaren van school, terwijl een kind leert praten, lezen en schrijven. Leraren zijn vaak de eersten die een probleem opmerken. Maar een echte diagnose vereist een formele evaluatie door een specialist, bij voorkeur een kinderpsycholoog, een neurologische kinderarts of een psychiater met expertise in het veld. Deze evaluaties worden meestal pas gemaakt als een kind 5 tot 7 jaar oud is en worden herhaald als het kind ouder wordt. Scholen of artsen verwijzen kinderen meestal door voor een diagnose. Zelfs als u een probleem eerder opmerkt, zijn specialisten het er over het algemeen over eens dat het onmogelijk is om harde conclusies te trekken uit kleuters, omdat leerstijlen en -snelheden in de beginjaren zo gevarieerd zijn.

Als mijn kind eenmaal is gediagnosticeerd, hoe kan ik hem dan helpen?

Nadat een officiële diagnose is gesteld, komen kinderen met leermoeilijkheden meestal in aanmerking voor gratis speciale onderwijsprogramma's via de openbare scholen, volgens de staats- en federale gehandicaptenwetten. Dit kan spraak-, fysieke en ergotherapie omvatten (om motorische vaardigheden te verbeteren). Er zijn speciale privéscholen voor kinderen met leermoeilijkheden, maar deze kunnen duur zijn.

Leerproblemen zijn permanent en gaan niet weg. Maar er kan veel worden gedaan om een ​​kind te helpen de handicap te compenseren en het probleem te omzeilen. Veel scholen en opvoeders hebben speciale lesmethoden en curricula ontwikkeld die zijn afgestemd op de behoeften van een kind. Kinderen met leermoeilijkheden kunnen en zullen leren.

Het is ook van cruciaal belang om de emotionele of psychologische behoeften van uw kind aan te pakken. Kinderen met leermoeilijkheden voelen zich gewoonlijk "dom" of onhandig of kunnen snel falen. Veel ouders, leerkrachten en specialisten zijn het erover eens dat het belangrijk is om de sterke punten van een kind te benadrukken en te proberen niet te veel op het probleem te focussen. Alle kinderen hebben natuurlijke talenten en capaciteiten. Een kind dat moeite heeft met leren lezen, kan goed zijn in tekenen, gedichten verzinnen, wetenschappelijke experimenten doen of tegen een bal trappen. Kinderen met leermoeilijkheden hebben extra zelfvertrouwen nodig, lof voor hun capaciteiten en mogelijkheden om te schitteren.

Het opvoeden van een kind met een leerprobleem is stressvol. Het kan zijn tol eisen van ouders en andere broers en zussen, die misschien jaloers zijn op de extra aandacht die het kind krijgt. Veel gezinnen vinden hulp via steungroepen of counseling. Talrijke organisaties bieden een scala aan hulp bij het omgaan met leerstoornissen, van educatieve informatie tot online chatrooms tot verwijzingen voor counseling. Uw gemeentelijke sociale dienst, schooldistrict of arts moet een lijst met betrouwbare organisaties kunnen verstrekken.

Waar u meer informatie kunt krijgen over leerproblemen

Lees meer specifieke informatie over leerstoornissen bij kleuters en kleuters.

Meer specifieke informatie over leerstoornissen bij eerste tot derde klassers.

Wissel verhalen en advies uit met andere ouders in de community van onze site.


Bekijk de video: AspergersAutism Checklist. Going Over the Tania Marshall Screener for Aspien Women (Juli- 2022).


Opmerkingen:

 1. Donnell

  Dit onderwerp is gewoon geweldig :), ik vind het leuk)))

 2. Aragor

  Ik kan nu niet deelnemen aan de discussie - er is geen vrije tijd. Ik kom terug - ik zal zeker mijn mening over deze kwestie geven.

 3. Gyamfi

  Natuurlijk. Ik abonneer me op al het bovenstaande. Laten we deze kwestie bespreken. Hier of op PM.

 4. Vogel

  Ik bedenk dat u een fout begaat.

 5. Akinot

  Geen probleem!

 6. Gaspard

  Ik ben er vanaf gestapt de vraagSchrijf een bericht