Informatie

Torticollis

Torticollis


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Wat is torticollis?

Torticollis betekent "gedraaide nek", en als een kind deze aandoening heeft, zal haar hoofd naar één kant worden gekanteld terwijl de kin naar de andere kant wordt gedraaid. Het wordt ook wel draaihals genoemd. Hoewel het er pijnlijk uitziet, is het dat meestal niet.

Wanneer een baby met de aandoening wordt geboren, wordt dit congenitale torticollis genoemd. (Er is ook een aandoening die verworven torticollis wordt genoemd en die zich op een later tijdstip kan ontwikkelen. In sommige gevallen van verworven torticollis kan de kin naar dezelfde kant zijn gedraaid als het hoofd.)

Ongeveer 1 op de 250 zuigelingen wordt geboren met torticollis. (Tien tot twintig procent van de baby's met torticollis heeft ook heupdysplasie, waarbij het heupgewricht misvormd is.)

Wat veroorzaakt aangeboren torticollis?

Aangeboren torticollis wordt meestal veroorzaakt door beklemming in de spier die het borstbeen en het sleutelbeen met de schedel verbindt. (Het wordt de sternocleidomastoïde spier genoemd). Dit wordt aangeboren spiertorticollis genoemd. Deze beklemming kan zijn ontstaan ​​door de manier waarop uw baby in de baarmoeder was gepositioneerd (met het hoofd naar één kant gekanteld) of omdat de spieren tijdens de bevalling beschadigd waren.

Veel minder vaak wordt congenitale torticollis veroorzaakt door afwijkingen in de botten van de nek (de halswervels). De botten kunnen abnormaal gevormd zijn, aan elkaar geplakt (gefuseerd) of een combinatie van beide. Deze aandoening staat bekend als het Klippel-Feil-syndroom.

Het is belangrijk om te weten of Klippel-Feil de oorzaak is van het nekprobleem van een baby, omdat veel baby's met dit syndroom andere problemen hebben, vooral met gehoor en de nieren. Ook zijn de rekoefeningen die worden aanbevolen voor musculaire torticollis niet alleen ondoeltreffend, maar ook potentieel gevaarlijk voor een kind met het Klippel-Feil-syndroom.

In zeldzame gevallen kan aangeboren torticollis worden geërfd. Of het kan het gevolg zijn van een ernstiger onderliggende aandoening, zoals een hersentumor of ruggenmergtumor die het zenuwstelsel of de spieren beschadigt.

Hoe weet ik of mijn baby torticollis heeft?

U zult waarschijnlijk merken dat uw baby haar hoofd opzij houdt en een beperkte beweging van de nek heeft. Een ander veelbetekenend teken is een kleine bult aan de zijkant van haar nek.

Congenitale musculaire torticollis wordt meestal binnen de eerste twee maanden van het leven van een baby vastgesteld. Zelfs als ouders het niet zien, zal een kinderarts dat wel doen.

Baby's met torticollis kunnen ook positionele plagiocefalie (asymmetrische vorm van het hoofd) ontwikkelen, omdat ze vaak slapen met hun hoofd opzij.

Naast een lichamelijk onderzoek moet de arts mogelijk röntgenfoto's van de nek bestellen om te bepalen welke vorm van torticollis uw kind heeft. De arts kan ook andere onderzoeken bestellen, zoals een echo van de heupen of nieren, afhankelijk van het type torticollis.

Hoe wordt het behandeld?

De arts van uw kind kan u doorverwijzen naar een fysiotherapeut of een orthopedisch chirurg (bot- en gewrichtsarts).

Congenitale musculaire torticollis wordt meestal behandeld met strekken en positioneren. U moet deze oefeningen meerdere keren per dag op uw baby uitvoeren. De bewegingen zijn niet ingewikkeld, maar zorg ervoor dat u ze begrijpt en comfortabel bent voordat u het kantoor van de dokter of fysiotherapeut verlaat.

Als je baby gespierde torticollis heeft, wil je haar zoveel mogelijk kansen geven om haar hoofd naar de kant te draaien waar ze normaal niet naar toe draait. Als ze bijvoorbeeld moeite heeft om haar hoofd naar rechts te draaien, kun je haar op de commode leggen zodat je aan haar rechterkant staat. En plaats haar in de wieg zodat ze naar rechts moet kijken om te zien dat iemand haar nadert.

Het is ook belangrijk om uw baby voldoende tijd op haar buik te geven als ze wakker is, om de spieren in haar nek te helpen ontwikkelen.

Hoe lang duurt het om resultaten te zien?

Zolang de gespierde torticollis van uw baby vroeg genoeg wordt ontdekt - idealiter rond de leeftijd van 2 of 3 maanden - en u het voorgeschreven rekprogramma volgt, zult u waarschijnlijk binnen enkele weken verbetering zien. De aandoening moet volledig zijn gecorrigeerd op de leeftijd van 1.

Als de spieren echter niet terugkeren naar hun normale lengte en uw baby geen normaal bewegingsbereik heeft tegen de tijd dat ze 18 maanden oud is, kan uw arts u doorverwijzen naar een orthopedisch chirurg, die u mogelijk een operatie aanbeveelt om de spieren. In ongeveer 15 procent van de gevallen wordt een operatie uitgevoerd.

Word lid van onze gemeenschapsgroep voor ouders van kinderen met torticollis en plagiocefalie.

Notitie: Dit artikel is ook besproken door William A. Phillips, hoofd pediatrische orthopedie en scoliose in het Texas Children's Hospital, en hoogleraar orthopedie en kindergeneeskunde aan het Baylor College of Medicine.


Bekijk de video: Torticollis Holding Positions -COA PTOT (Juli- 2022).


Opmerkingen:

 1. Tygosho

  Het is jammer dat ik nu niet kan spreken - er is geen vrije tijd. Ik zal worden vrijgelaten - ik zal zeker mijn mening uiten.

 2. Manos

  Gefeliciteerd, je idee is geweldig

 3. Legget

  dat niet meer dan de conventie

 4. Yomi

  Ik denk dat je een fout begaat. Ik kan de positie verdedigen. Schrijf me in PB.Schrijf een bericht